7 Διατροφικοί Μύθοι που σε κρατάνε πίσω

7 Διατροφικοί Μύθοι που σε κρατάνε πίσω

Το να πιστεύεις αυτές τις παρεξηγήσεις σχετικά με την δίαιτα μπορεί να εμποδίζει τις προσπάθειές σου

 Οι αθλητικοί διαιτολόγοι τείνουν να λαμβάνουν τις ίδιες ερωτήσεις ξανά και ξανά από διαφορετικούς πελάτες όταν πρόκειται για την απώλεια λίπους, χτίσμο μυών και την επίτευξη των αθλητικών τους στόχων. Με την ποσότητα των αντικρουώμενων πληροφοριών στο διαδίκτυο, δεν είναι παράλογο γιατί τόσοι πολλοί αθλητές μπερδεύονται. Για αυτό το λόγο επιστρατεύσαμε την βοήθεια αρκετών καταξιωμένων διαιτολόγων για να καταρρίψουν όλους τους μύθους σχετικά με την αθλητική δίαιτα που μπορεί να παρεμβαίνουν με το πρόγραμμά σας. Εδώ είναι αυτά που είχαν να πουν.

 

Μύθος 1: «Το να τρώω υδατάνθρακες θα με παχύνει»

«Βασικά θα κάνουν το αντίθετο», λέει η Amy Gorin, M.S., R.D.N., ιδιοκτήτρια της Amy Gorin Nutrition. Οι περισσότεροι άνθρωποι ξέρουν ότι το να καταναλώνεις πρωτεΐνες μετά από την άσκηση θα σε βοηθήσει να χτίσεις μύες και να κάψεις λίπος, αλλά το ίδιο ισχύει και για τους υδατάνθρακες. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, οι μύες σου βασίζονται στο γλυκογόνο (αποθηκευμένοι υδατάνθρακες) για να τροφοδοτήσει και να δυναμώσει τις κινήσεις σου, και αυτό το γλυκογόνο πρέπει να αναπληρωθεί μετά από κάθε άσκηση. «Χωρίς υδατάνθρακες στην εξίσωση, το σώμα σου θα έσπαγε πρωτεΐνες αντ’ αυτού και θα εμπόδιζε την ανάρρωση των μυών να πάρουν το γλυκογόνο», λέει η Gorin. Μετά από μία άσκηση, είναι απαραίτητο να φας κάτι που συνδυάζει πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. «Ένας από τους αγαπημένους μου συνδυασμούς είναι μία πίτα ή ψωμί αλλειμένο με φυστικοβούτυρο και κομμάτια μπανάνας, που αποτελεί έναν ππολύ καλο συνδυασμό αναπλήρωσης πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Το φυστικοβούτυρο παρέχει υγιεεινά λίπη που σε χορταίνουν, και η μπανάνα προσφέρει επιπρόσθετους αναφοδιαστικούς υδατάνθρακες.

 

Μύθος 2: «Πρέπει να φάω όσο περισσοτέρη πρωτεΐνη γίνεται»

«Μία δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες μπορεί να είναι ωφέλιμη, αλλά μέχρι ένα σημείο», λέει η Alissa Rumsey, M.S., R.D, ιδιοκτήτρια της Alissa Rumsey Nutrition and Wellness. Έρευνα δείχνει ο άνθρωπος δεν μπορεί να καταναλώσει περισσότερο από 30-40g πρωτεΐνης σε ένα γεύμα. Όσο παραπάνω από αυτό καταναλωθεί θα σπαστεί και θα χρησιμοποιηθεί για ενέργεια ή θα αποθηκευτεί ως λίπος. «Στοχεύστε το 30-35% των θερμίδων σας να προέρχεται από πρωτεΐνες σε κάθε γεύμα, έτσι ώστε να ικανοποιεί τις ανάγκες σας χωρίς να υστερεί σε άλλα θρεπτικά στοιχεία όπως απαραίτητα λίπη, ίνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία», λέει η Rumsey. Προτείνει επίσης στους πελάτες της  να τρώνε αληθινό φαγητό, όποτε αυτό είναι δυνατό, για να προσπαθούν να αποκτήσουν αυτούς τους διατροφικούς στόχους, αφού τα πλήρη φαγητά περιέχουν και άλλα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που βοηθούν να αναπληρωθούν οι μύες. «Για παράδειγμα, ένα μεγάλο αυγό περιέχει 6g υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη (με όλα τα εννέα ουσιώσδη αμινοξέα), και 13 βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία»

 

Μύθος 3: «Θα έπρεπε να πίνω 8 ποτήρια νερό την ημέρα»

Αυτή η συμβουλή, αν και ευρέως γνωστή, δεν είναι εντελώς ακριβής. Εφόσον οι ανάγκες για νερό δεν είναι ίδιες για όλους, δεν υπάρχει καθορισμένη ποσότητα νερού που χρειάζεται ο καθένας μας καθημερινά. Αντ’ αυτού, η διαιτιτικές δόσεις αναφοράς προτείνουν μία μέση καθημερινή κατανάλωση των 3.7L για τους άντρες και 2.7L για τις γυναίκες. Για τους ασκούμενους, αυτό μπορεί να κυμαίνεται με βάση την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης, το μέγεθος και τον ρυθό εφίδρωσης. Αντί να ανησυχείς για μια ιδανική ποσότητα του νερού που θα πιεις, είναι καλύτερο να είσαι εξοικειωμένος με τα σημάδια της αφυδάτωσης. Εάν νιώθεις ζαλισμένος, έχεις συχνά πονοκεφάλους, ή έχεις σκούρο κίτρινα ούρα, τότε μπορεί να είσαι αφυδατωμένος. Πιες παραπάνω μέχρι τα ούρα σου να είναι ένα απαλό κίτρινο.

 

Μύθος 4: «Το να κόβω θερμίδες δραστικά είναι ο καλύτερος τρόπος να χάσω κιλά γρήγορα»

Οι περισσότεροι διατροφολόγοι θα συμφωνούσαν πως εάν καταναλώνεις περισσότερες θερμίδες από αυτές που καις, είναι πολύ πιθανό να πάρεις κιλά. Ως θεωρία, αυτό θα σήμαινε πως το να κόψεις απότομα μια πληθώρα θερμιδών από την δίαιτα σου μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις γρήγορα κιλά. Αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια. «Όταν η κατανάλωση θερμίδων σου πέφτει, το σώμα σου απαντά σε αυτό καίγοντας λιγότερες και αυξάνοντας το σήμα πείνας σου. Αυτή η επίδραση, μαζί με την αύξηση της κορτιζόλης από το στρες της δίαιτας, μπορούν να κάνουν το σώμα σου να προσκωλλάται στο βάρος και να διατηρεί περισσότερο νερό», λέει η Rumsey. Προτείνει, αντί να συγκεντρώνεσαι στο να μειώνεις θερμίδες, προσπάθησε να συμπεριλάβεις περισσότερες χορταστικές πηγές θερμίδων στην δίαιτα, όπως λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως και υγιή λίπη. «Η μακράς διάρκειας απώλεια λίπους θα έπρεπε να είναι σχετικά αργή – γύρω στα 200-500g την εβδομάδα», λέει η Rumsey.

 

Μύθος 5: «Το να τρως μετά τις 8μ.μ. θα προκαλέσει αύξηση βάρους»

Πίστεψε  το ή όχι, το σώμα σου δεν μπορεί να πει την ώρα με βάση το ρολόι στον τοίχο. Δεν ξέρει μαγικά να κρατήσει περισσότερες θερμίδες μετά τις 8μ.μ. απ’ ότι κάνει την ώρα μεσημεριανού. Πολλοί άνθρωποι έχουν διαφορετικά προγράμματα, που τους κάνει να τρώνε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Εάν δουλεύεις μέχρι τις 6μ.μ. και πας γυμναστηρίο μετά τη δουλειά, είναι πιθανό το δείπνο σου να είναι γυρω στις 8 μ.μ. Και δεν υπάρχει τίποτα λάθος σε αυτό. Ο πιο σημαντικός παράγοντας για την απώλεια και την αύξηση βάρους δεν είναι το πότε τρως αλλά το τί τρως. Το να τρως φαγητά πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία, όπως άπαχες πρωτεΐνες και λαχανικά, θα σε γεμίσει χωρίς να σε προδώσει. Αλλά, εάν καταναλώσεις ένα πολύ πλούσιο γεύμα με πολλές θερμίδες στις 8μ.μ, και κοιμηθείς μία ώρα αργότερα, το πιο πιθανό είναι να βιώσεις καούρα και να κρατήσεις και να κρατήσεις κάποιες από αυτές τις ανεπιθύμιτες θερμίδες.

 

Μύθος 6: «Οποιοδήποτε αλάτι στην διατροφή μου θα με φουσκώσει»

Ως ένας αθλητής που ιδρώνει συχνά, χρειάζεσαι περισσότερο νάτριο από το μέσο άτομο. «Όταν ιδρώνεις, χάνεις νάτριο – και το νάτριο είναι ένας σημαντικός ηλεκρολύτης που το σώμα σου χρειάζεται όχι μόνο για να βοηθάει στην ισορροπία των υγρών αλλά και στο να κρατάει τα έντερά και το σώμα σου να μένει ενυδατωμένο», λέει η Gorin. Αντί να σε φουσκώνει, το αλάτι όντως βοηθάει. Για αυτό το λόγο τα αθλητικά ποτά περιέχουν νάτριο, όπως και άλλους ηλεκρολύτες όπως το ποτάσσιο.

 

Μύθος 7: «Θα έπρεπε να κάνω άσκηση χωρίς να έχω φάει για να κάψω περισσότερο λίπος»

Η αποφυγή φαγητού πριν την άσκηση έχει δείξει να αυξάνει το ποσοστό της χρήσης λίπους μέχρι 20%», λέει η Kelli Shallal, M.P.H, R.D., ιδιοκτήτρια της Hungry Hobby. Όμως, προειδοποιεί, εάν το σώμα δεν έχει αποθήκες γλυκογόνου, μπορεί να αρχίσει να σπάει τους ίδιους του τους μύες για ενέργεια. Οπότε, αντί να καις λίπος, είναι πιο πιθανό να κάψεις μύες όταν ασκείσαι νηστικός. Επίσης, το να μην τρως πριν την άσκηση μπορεί να επιφέρει χαμηλή ενέργεια και θα εμποδίσει τις αθλητικές σου ικανότητες.

 

Επιστροφή