Jon Jones: Συλλέκτης Οστών

Jon Jones: Συλλέκτης Οστών

Ο Jon Jones προπονείται σκληρά στο γυμναστήριο, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με το πως δείχνει. Αλλά με το τι μπορεί να κάνει. 

Αν ήταν να κρίνεις τον Jon "Bones" Jones απο τα εγωϊστικά σχόλια που δημοσιεύει στο Twitter, προφανώς δεν θα εντυπωσιαζόσουν απο τον 26χρονο πρωταθλητή UFC ελαφρών-βαρέων βαρών. Εμφανίζεται βαρύς και  στις αυτοπροσωπογραφίες του, ο Jones ανάγκασε τους κριτικούς, οι οποίοι μόνο γιόρταζαν τα κατορθώματα του μέχρι τότε, να τον αμφισβητήσουν. Το κοινό αντέδρασε όπως αντέδρασε κυρίως επειδή η ελάχιστα κολακευτική φωτογραφία θύμιζε κάτι που δεν ήταν πάντα τόσο εμφανές. Παρά το σχεδόν ατρόμητο στύλ του, το σχεδόν τέλειο ρεκόρ νικών , η αλήθεια είναι οτι ο Jonathan Dwight Jones είναι απλά ενας άντρας. 
Μια ηλιόλουστη ημέρα με ηλιοφάνεια, ο Jones τελειώνει ενα σάντουιτς  φορώντας μόνο το σόρτς του του MMA στο κάτω μέρος μιας σκάλας έξω απο την πόρτα που οδηγεί στο γυμναστήριο Manhattan’s Wat Gym. Υπάρχει μαγιονέζα στη γαλοπούλα. Μερικοί πυγμάχοι έχουν σταματήσει στο δρόμο τους προς το γυμναστήριο για να κουβεντιάσουν με τον πρωταθλητή ενώ τρώει, αλλά αυτό που είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι οι άνθρωποι που προφανώς δεν είναι στον κόσμο της πυγμαχίας που γνωρίζουν ποιός είναι.  

“Yo, αυτός είναι ο άνθρωπος μου. Τί γίνεται, Jon Jones;” λέει ο ενας απο τους δυο εικοσάχρονους  που περπατάνε γρήγορα και κοιτούν τον Jones απάνω απο τη σκάλα. “Κράτα τη ζώνη στην Αμερική. Το καταφέρνεις μεγάλε!” 

Μερικές στιγμές αργότερα, ενας ταχυδρόμος που φοράει ακουστικά γνέφει ενα σήμα ειρήνης και χαμογελάει στον Jones. Έπειτα, τρείς τύποι με τατουάζ με ποδοσφαιρικές φανέλες περνούν πάνω απο το γυμναστήριο και λένε, “Έι, Jon Jones.”  Ο πρωταθλητής χαμογελάει, χαιρετάει πίσω κάθε φορά και ρωτάει τους πάντες πώς είναι. Οι αλληλεπιδράσεις είναι ενα σημάδι τόσο της συνεχόμενης ανάπτυξης των πολεμικών τεχνών όσο και της αυξανόμενης δημοτικότητας του Jones σαν το χρυσό αγόρι του αθλήματος. Είναι ενας πρωταθλητής τόσο των ανθρώπων όσο και της μεγαλύτερης προώθησης του UFC. 

Σε λίγα χρόνια, ο Jones έχει χρησιμοποιήσει αυτό που φαίνεται να είναι αλλόκοτο. Ατρόμητη δύναμη και μια φυσική προδιάθεση για να παλεύει, για να κυριαρχήσει σε κάθε αντίπαλο που έχει αντιμετωπίσει. Ακόμα και στη μία ήττα του, απο τον Matt Hamill τον Δεκέμβριο του 2009, ο Jones είχε ήδη εξαρθρώσει τον ώμο του Hamill.  Καθώς γράφαμε το άρθρο  μια μάχη εναντίον του Alexander Gustafsson ήταν ήδη προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο, ο Jones έχει σε ενα σερί εννέα νικών και κατέχει ενα συμβόλαιο με την Nike που θα μπορούσε να τον κάνει τον πιο ευρέως γνωστό  πυγμάχο . Οι άνθρωποι που έχουν σημασία, νομίζουν οτι θα καταλήξει να αναφέρεται με τους μεγαλύτερους αθλητές που έχουμε δει ποτέ.


“Είναι ο Muhammad Ali, ο Michael Jordan του αθλήματος μας.Δεν με ενδιαφέρει τι λέει ο καθένας για τον άλλον, κανείς δεν έχει αντιμετωπίσει καλύτερους αντιπάλους στο Οκτάγωνο σαν πρωταθλητής απο τον Jon Jones,” λέει η πρόεδρος της UFC, Dana White. “Πραγματικά καθορίζει πως θα πρέπει να είναι ενας αγώνας. Όσον αφορά τους κορυφαίους στο άθλημα, είναι αυτός ο τύπος.”

Πώς ο Jones έγινε “αυτός ο τύπος” είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Μεγαλωμένος στα βόρεια της Νέας Υόρκης, δεν τον ενδιέφερε πολύ η επαγγελματική πάλη μετά την τέταρτη τάξη και παρόλο που πάντα ήταν ψηλός, ο  Jones είναι τώρα 1.93, λέει οτι ήταν φρικτός μπασκετμπολίστας.  “Όλοι υπέθεταν οτι θα ήμουν καλός στο μπάσκετ, όντας ενας ψηλός έγχρωμος τύπος, πάντα με διάλεγαν πρώτο και αυτό αποτύγχανε για όλους,” παραδέχεται ο Jones. “Ήμουν σίγουρα πολύ παράξενος σαν παιδί. ”

Ο Jones έπαιζε επίσης ποδόσφαιρο για λίγο, αλλά ανακάλυψε οτι δεν ήταν για εκείνον, (παρόλο που και τα δύο αδέλφια του, ο Arthur και ο Chandler, σταδιακά πήραν το δρόμο τους για το NFL). Ο Jones βρήκε την αληθινή του κλίση στην ηλικία των επτά, όταν ακολούθησε ενα απο τα αδέρφια του στην πάλη. 

“Θυμάμαι την πρώτη μου χρονιά στο Λύκειο. Δεν ήμουν πολύ καλός και μου πήρε λίγο καιρό για να γίνω καλύτερος σε αυτό. Σίγουρα δεν έτρεχα σε διαγωνισμό.”

Ο Jones έγινε πρωταθλητής της πολιτείας σαν junior στο Λύκειο και μετά εθνικός πρωταθλητής στο junior college το 2006 πρίν γίνει επαγγελματίας στο κλουβί. Ακόμα, απομένουν λίγα για να συνδέσουμε τις τελείες για το πως ο Jones, ο γιός ενός ιεροκύρηκα απο το Rochester, έγινε ενας απο τους καλύτερους πυγμάχους στην ιστορία του MMA. “Μεγαλώνοντας, δεν ήξερα πολλά για τη UFC,” λέει ο Jones. “Ούτε καν το είχα ακούσει μέχρι που πήγα στο Πανεπιστήμιο. ” 

Οι γονείς του πρόσεχαν στενά τον Jones και τα αδέρφια του σαν παιδιά, δεν τους επιτρέποταν να βγούν απο το σπίτι,  περιορίζοταν στην πίσω αυλή τους. Δεν είχε πολύ χρόνο για τον κόσμο έξω απο το σχολείο ή για ότι δεν ενέκριναν οι γονείς του.“Πάντα πίστευα οτι οι Power Rangers ήταν αρκετά ωραίοι,” λέει ο Jones. “Ήμουν θαυμαστής του Red Ranger επειδή ήταν ο αρχηγός.” 

Αυτό που οδήγησε τον Jones στον κόσμο της πάλης, ήταν η ανάγκη για χρήματα. Είχε γραφτεί στο Morrisville State College, αλλά όταν η κοπέλα του έμεινε έγκυος, τα παράτησε και μετακόμησε πίσω στην στην πόλη του, λέγοντας στον κόσμο οτι μια ημέρα θα γινόταν παγκόσμιος πρωταθλητής.                 “Ο τηλεφωνητής μου έλεγε στον κόσμο οτι μόλις κάλεσαν τον Jon Jones,τον μελλοντικό παγκόσμιο πρωταθλητή UFC,’ ” λέει ο Jones, τώρα πατέρας δύο κοριτσιών. “Ο στόχος μου ήταν να γίνω ενας πρωταθλητής UFC και τα κατάφερα.” 

Ο Jones ξεκίνησε το kickboxing πριν μπεί στον επαγγελματικό κύκλο του MMA. Επειδή το MMA απαιτεί ενα συνδυασμό απο εκλεπτυσμένες δεξιότητες αντί για απλώς γροθιές, ο Jones έγινε μαθητής του παιχνιδιού. Μελέτησε τους αγώνες MMA στο YouTube. Τώρα, κρατάει ενα σημειωματάριο για να παρακολουθεί νέες τεχνικές που μαθαίνει κατά τη διάρκεια των διάφορων προπονήσεων του και κρατάει σημειώσεις για τους αντιπάλους του. “Ο Jon είναι κάπως βαθύς και αυτό είναι καλό. “Μερικές φορές δουλεύουμε σε συγκεκριμένες κινήσεις και μπορεί να μην τις καταλάβει αλλά ξέρω οτι θα πάει σπίτι και θα τις γράψει,”  λέει ο ιδιοκτήτης του Wat Gym Phil Nurse, ενας προπονητής παγκόσμιας κλάσης με τον οποίο έχει συνεργαστεί ο Jones. “Αν δεν το καταλαβαίνει ακούγοντας το, θα το γράψει και θα συνεχίζει να το διαβάζει, να κάνει επαναλήψεις.”

Είναι η ένταση και η προσοχή του Jones που το κάνει τόσο διασκεδαστικό να τον βλέπεις να παλεύει. Στον τελευταίο του αγώνα, ξεπέρασε ενα τραυματισμό στο αριστερό δάχτυλο του ποδιού για να συντρίψει τον Chael Sonnen στο UFC 159. Πριν απο αυτό, στο UFC 152, ο Jones ενάντια στον Vitor Belfort, ανάγκασε τον πρώην πρωταθλητή ελαφρών βαρέων βαρών της UFC να υποταχθεί. Ο αγώνας με τον Belfort ήταν το κοντινότερο που έχει φτάσει στην ήττα απο την ήττα του το 2009 απ οτον Hamill. 

Ο επόμενος αγώνας του Jones ενάντια στον Σουηδό Gustafsson, είναι μια ευκαιρία για εκείνον να γράψει ιστορία στο UFC και να κάνει άλλο ενα βήμα προς το να κερδίσει τον τίτλο  “Greatest of All Time” που ήδη πέφτει επάνω του. Είναι καθοριστικό επειδή είναι συνδεδεμένος με τον Tito Ortiz για το ρεκόρ των περισσοτέρων συνεχόμενων επιτυχημένων υπερασπίσεων του τίτλου των ελαφρών βαρέων βαρών στη ιστορία της UFC (5). Αν κερδίσει, θα ξεχωρίσει τον εαυτό του σχεδόν απο κάθε άλλο πυγμάχο που μπήκε ποτέ στο Οκτάγωνο. Είναι μια ευκαιρία για τον Jon Jones να καθορίσει ποιός είναι. “Νομίζω οτι είναι ο καλύτερος στην κατηγορία του,” λέει ο Ortiz, ο οποίος κατείχε τον τίτλο απο τον Απρίλιο του 2000 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2003.  “Αυτή τη στιγμή φαίνεται σαν να περνάει απλά μέσα απο τον ανταγωνισμό. Ο τύπος φαίνεται σαν να μην αντιμετωπίζει καμμία δυσκολία. Δεν έχει πραγματικά τραυματιστεί και μέχρι να γίνει αυτό, θα είναι ο μεγαλύτερος στα δικά μου μάτια.”

Στον χώρο της προπόνησης, ο Jones θα προετοιμαστεί για εναν αγώνα με βαριά δόση ταχύτητας και ευκινησίας. Είναι αυτό που βοηθάει να τροφοδοτηθεί ο συνδυασμός του απο ωμή δύναμη με αντανακλαστικά της  κόμπρα. “Ξεκινάω να προπονούμαι σκληρά εννέα εβδομάδες πριν απο τον αγώνα με τέσσερις προπονήσεις την ημέρα. Οι πρώτες δύο είναι για τεχνική πολεμικών τεχνών και οι άλλες δύο για  fitness,” λέει ο Jones.

Ο Jones προπονείται με τον Greg Jackson, τον ιδιοκτήτη του Jackson-Winkeljohn Mixed Martial Arts Gym στο Albuquerque, NM, απο το 2009. Οι δυο τους εστιάζουν στο πλάνο παιχνιδιού του Jones και μελετάνε τις στρατηγικές πάλης. “Είναι πολύ έντονος, ακούει, είναι πολύ πρόθυμος να τον διδάξεις και είναι πολύ, μα πολύ εργατικός, ” λέει ο Jackson. “Υπάρχει μια έντονη ενέργεια που φέρνει σε όλες τις προπονήσεις.” 


             Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ JONESΣτο Νέο Μεξικό, ο Jones δουλεύει με τον προπονητή ενδυνάμωσης και κατάστασης Adrian Gonzales. Ξεκίνησαν να δουλεύουν μαζί πρίν απο τον αγώνα με τον Sonnen. Ο Gonzales βοήθησε να ανυψωθεί η αερόβια βάση του Jones και έκανε τον πρωταθλητή να δώσει περισσότερη προσοχή σε περιοχές που είχε παραμελήσει. “Πολλοί πυγμάχοι του UFC αποκτούν τη νοοτροπία οτι δεν θέλουν να γυμνάσουν τα πόδια τους. Νιώθουν οτι πρέπει να τα φυλάξουν για την πάλη,” λέει ο Gonzales says. “Έκανα [την προπόνηση ποδιών] προτεραιότητα επειδή είδα εναν τύπο που δεν αξιοποιούσε πλήρως τις δυνατότητες του.”

Αρα, μην το πεις πουθενά, αλλά ο Jon Jones είναι άνθρωπος. Μπορεί να μην μοιάζει ανθρώπινος μέσα στο κλουβί, αλλά είναι. Έξω απο το γυμναστήριο, μιλάει για το πως θα κάψει όλο το φαγητό που έχει απολαύσει απο τον τελευταίο του αγώνα.

“Πολλοί γυμνάζονται και επίτηδες δεν εξαντλούνται” λέει. “ Εγώ βεβαιώνομαι οτι θα κάνω την κάθε προπόνηση. Είναι για να ξέρεις οτι έδωσες τον καλύτερο σου εαυτό.” 

Έτσι ο Jones θα ξαναμετατρέψει τον εαυτό του σε Άδωνη. Γι’αυτό αυτή η εικόνα με σάντουιτς με τη μαγιονέζα, ήταν τόσο εμπνευσμένη. Είναι επειδή ο Jones ξέρει τι χρειάζεται για να γίνεις πρωταθλητής.

Επιστροφή