6 ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΖΑΧΑΡΗΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΟΠΟΣΔΗΠΟΤΕ

6 ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΖΑΧΑΡΗΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΟΠΟΣΔΗΠΟΤΕ

Παρόλο που τείνουμε να σκεφτόμαστε ορισμένα τρόφιμα ως υγιεινά ή αβλαβή, μπορεί να εκπλαγείτε όταν μάθετε πως κάποια από τα λεγόμενα υγιεινά τρόφιμα είναι πραγματικά φορτωμένα με κρυφή ζάχαρη.

 

ΥΠΕΡΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΖΑΧΑΡΗΣ

 

Παρ’όλο που σκεφτόμαστε κάποια φαγητά ως υγιεινά ή ‘’άκακα΄΄, θα εκπλαγείτε όταν μάθετε πως πολλά λεγόμενα υγιεινά φαγητά μπορεί να είναι στην πραγματικότητα φορτωμένα με κρυμμένη ζάχαρη.

 

Η ζάχαρη είναι ένα από αυτά τα υλικά που ο οποισδήποτε ξέρει ότι πρέπει να αποφεύγει – παρ’όλα αυτά πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να την χορτάσουν. Τρώγοντας πολύ ζάχαρη όχι απλά σας παχαίνει – ανεξάρτητα απο το πόσο γυμνάζεστε - αλλά επίσης αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ασθένειας και διαβήτη. Και τώρα η κοινότητα υγείας αρχίζει να γίνεται σοφή σε αυτό: Όχι περισσότερες από το 10 % των καθημερινών σας θερμίδων δεν πρέπει να προέρχονται από πρόσθετη ζάχαρη, σύμφωνα με τις Διατροφικές Οδηγίες του  U.S. 2015 – και ένας αρσιβαρίστας που σκέφτεται την διατροφή του θα πρέπει πιθανότατα να καταναλώνει πολύ λιγότερο από αυτό.

 

Αυτά τα εφτά φαγητά είναι ένοχοι με κρυμμένη ζάχαρη που ξεπερνούν αυτό το μερίδιο γρηγορότερα από ότι φαντάζεστε.

 

1.             ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΥΡΟ ΧΑΜΗΛΩΝ ΛΙΠΑΡΩΝ


Για οποιοδήποτε άτομο που προσπαθεί να αποβάλλει λίπος, είναι δελεαστικό να ‘’αρπάξει’’ ένα βάζο φυστικοβούτυρου χαμηλών λιπαρών. Έτσι κι αλλιώς: Το να παίρνεις τις πρωτεΐνες σου χωρίς το λίπος είναι το ιδανικό σενάριο έτσι δεν είναι; Αλλά όταν το λίπος αφαιρείται από το φαγητό, κάτι πρέπει να πάρει την θέση όλης της γεύσης και συνήθως αυτό είναι η ζάχαρη. Όλες οι μάρκες είναι διαφορετικές, αλλά δυο κουταλιές φυστικοβούτυρου χαμηλών λιπαρών περιέχουν έναν μέσο όρο 4 – 5 g πρόσθετης ζάχαρης (ή 10 % της καθημερινής σου αξίας). Ακόμη και αν είστε εντάξει με την ζάχαρη, μπορεί να μην σας αρέσει να τρώτε στερεά σιροπιού αραβοσίτου, πρωτεΐνης σόγιας ή υδρογονωμένα έλαια . Αντίθετα, αγκαλιάστε τα (καλά) λιπαρά και διαλέξτε μάρκες φυστικοβούτυρου που είναι φτιαγμένες μόνο με φυστίκι και αλάτι – και όχι και φοινικέλαιο έαν δεν είναι απαραίτητο.

 

2.    BARBEQUE SAUCE


Η σάλτσα barbeque από μπουκάλι μπορεί να μεταμορφώσει ένα υγιεινό γεύμα με κοτόπουλο σε ένα φορτωμένο με ζάχαρη επιδόρπιο. Για τις μάρκες , απλά δυο κουταλιές σάλτσας barbeque μπορεί να σας γεμίσει με 11 g ζάχαρης (ή και περισσότερο) – και πιθανόν να περιέχει υψηλής φρουκτόζης σιρόπι αραβοσίτου, έλαιο από φασόλι σόγιας, υδρολυμένη πρωτεΐνη αραβοσίτου και χρώμα καραμέλας. Εάν πραγματικά δεν μπορείτε να φάτε το κοτόπουλο σας χωρίς αυτή, προσπαθήστε να φτιάξετε δική σας με σπιτική συνταγή – ή απλά στοχέψτε για μια κοινή καυτερή σάλτσα όπως το της παλιάς σχολής Tabasco, το οποίο έχει μηδέν υδατάνθρακες και μηδέν λίπος.

 

3.    ΠΟΛΥΣΠΟΡΑ CRACKERS


Ένας απο τους μεγαλύτερους μύθους υγείας που κυκλοφορούν είναι οτι τα πολύσπορα δεν σας κάνουν τίποτα παρά καλό. Οι άνθρωποι σκέφτονται: Όταν η ετικέτα λέει, ‘’ Φτιαγμένο από σιτάρι ολικής, ΄έίναι υγιεινό σωστά;’’ Λάθος. Εκτός αν οι ‘’σπόροι ολικής’’ είναι το κύριο συστατικό, αυτό το craker είναι πιθανόν φτιαγμένο με ένα όγκο επεξεργασμένων σπόρων και μερική προσθήκη ζάχαρης. Μερικά crackers έχουν 4 g ζάχαρης σε μόλις οχτώ crackers, τα οποία είνα φτιαγμένα με μόνο ολικής άλεσης αλεύρι σίκαλης, προζύμι και αλάτι.

 

4.     ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ


Κάποια αποξηραμένα φρούτα είναι απλά φρούτα με την υγρασία τους να έχει απορροφηθεί. Άλλα είναι φρούτα τα οποία έχουν αποξηραθεί και μετά έχουν βουτηχτεί στην ζάχαρη. Για παράδειγμα: Εάν προσπαθείτε να τρώτε περισσότερες σαλάτες, αλλά συνηθίζετε να ρίχνετε μέσα και λίγα αποξηραμένα μούρα, τότε έχουμε έναν έλεγχο πραγματικότητας για εσάς: Ένα σερβίρισμα με ¼ της κούπας έχει 29 g ζάχαρης (ή περίπου την μισή ποσότητα που πρέπει να πάρετε σε μια μέρα). Όταν αγοράζετε συσκευασμένα αποξηραμένα φρούτα, διαβάστε τα συστατικά. Εάν το μόνο συστατικό είναι το φρούτο, ειστε εντάξει. Εάν είναι φρούτα και ζάχαρη, μείνετε μακριά. Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν ‘’ευκολάκι’’, αλλά τα φρέσκα φρούτα δεν έχουν πρόσθετη ζάχαρη.

 

5.     ΣΑΛΤΣΑ ΤΟΜΑΤΑΣ


Μερικοί σεφ ρίχνουν μια πρέζα ζάχαρης στην σάλτσα τομάτας για να εξισορροπήσουν την πίκρα της τομάτας σε κονσέρβα. Αλλά οι σάλτσες σε βαζάκι το πάνε λίγο παραπέρα, με μερικές μάρκες να έχουν περισσότερο από 10 g ζάχαρης σε μερίδα ½ κούπας. Σε βάζο ή κονσέρβα η σάλτσα τομάτας μπορεί να είναι μια γρήγορη διόρθωση σε ένα βαρετό γεύμα, αλλά το να φτιάξετε την δική σας είναι ο μόνος τρόπος. Δοκιμάστε να κόψετε λίγες φρέσκες τομάτες, σκόρδο και ελαιόλαδο και προσθέστε τη σε οποιοδήποτε Ιταλικό πιάτο.

 

6.     ΖΑΧΑΡΟΥΧΑ ΠΑΓΩΜΕΝΑ ΤΣΑΪ


Μπορείς οποσδήποτε να βρεις εκδοχές τσάι χωρίς ζάχαρη, εάν ψάξεις πολύ σκληρά. Παρ’όλα αυτά τα περισσότερα παγωμένα τσάι είναι με ζάχαρη – ακόμα και το πράσινο τσάι. Εναλλακτικά: Απλά φτιάξτε το δικό σας βράζοντας δυνατό τσάι και ρίχνοντας το πάνω σε πάγο.

 

- Natalie Rizzo

Επιστροφή