ΤΑ 8 ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΝΑΣ ΑΡΧΑΡΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ

ΤΑ 8 ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΝΑΣ ΑΡΧΑΡΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ

Ξεκινήστε σωστά το ταξίδι χτισίματος των μυών σας, αποφεύγοντας με κάθε τρόπο τα παρακάτω λάθη.

 

Ενώ το bodybuilding δεν είναι τόσο περίπλοκο όσο η επιστήμη των πυραύλων ή μια χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο, η διαδικασία χτισίματος των μυών, η αύξηση της δύναμης και η απώλεια λίπους απαιτεί ακόμα πολλές γνώσεις, καθώς και σκληρή δουλειά. Είναι ζωτικής σημασίας οι αρχάριοι να έχουν τις σωστές πληροφορίες από την αρχή, έτσι ώστε το ταξίδι τους στην προπόνηση να παρέχει τα μέγιστα αποτελέσματα, χωρίς τραυματισμό, δυσφορία ή σπατάλη υπερβολικού χρόνου. Παρόλο που το πρόγραμμά σας θα εξελιχθεί με το πέρασμα του χρόνου, πολλά από αυτά που μαθαίνετε και χρησιμοποιείτε από την αρχή, θα δημιουργήσουν μια σταθερή βάση που θα σας εξυπηρετεί καθ 'όλη τη διάρκεια των ετών σας στο γυμναστήριο.

 

 

1.    Ακολουθείτε τις ρουτίνες των επαγγελματιών

 

Ενώ δεν είναι λάθος να παίρνετε το αγαπημένο σας περιοδικό ή να επισκέπτεστε τον αγαπημένο σας ιστοτόπο για bodybuilding, για να μάθετε πώς ο ήρωας σας προπονείται, θα ήταν λάθος να προσπαθήσετε να αντιγράψετε αυτό που βλέπετε. Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να θυμάστε ότι είστε αρχάριος, και οι περισσότεροι επαγγελματίες έχουν εκπαιδευτεί σίγουρα 5-25 χρόνια για να επιτύχουν την ανάπτυξή τους και το επίπεδο αντοχής τους στην άσκηση. Δεύτερον, οι περισσότερες από τις ρουτίνες που βλέπετε αντικατοπτρίζουν αυτό που κάνει κάθε επαγγελματίας τώρα και όχι πώς ξεκίνησαν στο γυμναστήριο. Και τρίτον, είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε ότι όλοι οι επαγγελματίες είναι "ενισχυμένοι", γεγονός που καθιστά πολλά από αυτά που κάνουν αδύνατον να εφαρμοστούν στο 99% των εκπαιδευομένων εκεί έξω.

 

 

2.    Παραλείπετε της προθέρμανση

 

Καταλαβαίνω ότι όταν είστε νέοι αισθάνεστε σαν τον Σούπερμαν, χωρίς κανένα τράβηγμα, διάστρεμα ή πόνο να σας κρατά πίσω στην προπόνηση. Εντούτοις, ενώ είναι δελεαστικό να ξεκινήσετε κατευθείαν από τα βαριά σετ προπόνησης χωρίς μια λογική προθέρμανση (π.χ. πεντάλεπτο βάδισμα στον διάδρομο, καλλισθενικές ασκήσεις, υψηλής επαναληψης διαλείμματα στα σετ), αυτό θα το ‘πληρώσετε’ στα επόμενα χρόνια. Κάντε το συνήθεια να προετοιμάζετε το σώμα σας για την έντονη άσκηση που θα ακολουθεί κάθε φορά και έτσι καθώς περνούν τα χρόνια θα ελαχιστοποιήσετε τις βλάβες στους μύες, τους τένοντες και τους συνδέσμους σας, επιτρέποντάς σας να ασκείστε σκληρά για όσο θέλετε.

 

 

3.    Αποφεύγετε τα βασικά

 

Τα περισσότερα εμπορικά γυμναστήρια αυτές τις μέρες φέρουν μια τεράστια ποικιλία από φανταχτερά μηχανήματα που καλύπτουν κάθε ομάδα μυών από διάφορες γωνίες. Ενώ δεν υπάρχει κατ’ ανάγκη κάτι "λάθος" με αυτά τα μηχανήματα, το "λάθος" εκδηλώνεται όταν ένας αρχάριος βασίζεται σε αυτά σχεδόν για ολόκληρο το πρόγραμμα του. Σίγουρα, τα μηχανήματα έχουν και αυτά την ώρα τους, αλλά όταν ξεκινάτε δεν υπάρχει τίποτα πιο αποτελεσματικό από τις βασικές, ασκήσεις, όπως squats, deadlifts, rows, military presses, bench presses, incline presses, dips, pullups, και BB curls. Γίνετεαφέντες αρχικά αυτών των ασκήσεων προτού εξαπλωθείτε στον κόσμο των μηχανημάτων.

 

 

4.    Πηγαίνετε στα πολύ βαριά, πολύ σύντομα

 

Καταλαβαίνω ότι ως αρχάριοι μπορεί να είναι λίγο εκφοβιστικό στο γυμναστήριο βλέποντας όλους αυτούς τους ‘μεγάλους’ τύπους να σηκώνουν αυτά τα γιγαντιαία DB και τα είκοσι κιλών βάρη. Καταλαβαίνω επίσης την ανάγκη να προσπαθείτε να «ταιριάξετε», η οποία συχνά οδηγεί σε αρχάριους που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν βάρη που είναι πάρα πολύ βαριά για να τα σηκώσουν σωστά. Δεν είναι μόνο εντελώς χάσιμο χρόνου, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε τραυματισμούς. Και στην πραγματικότητα, οι έμπειροι αθλητές άρσης θα εντυπωσιαστούν περισσότερο παρακολουθώντας έναν αρχάριο με τέλεια τεχνική και ελαφριά βάρη, από το αντίθετο. Να είστε έξυπνοι και να χρησιμοποιείτε την κατάλληλη τεχνική άσκησης από την αρχή και μια μέρα θα μπορέσετε και εσείς να φορτώσετε τα20κιλα στην μπάρα με το μέγεθος των μυών σας να ταιριάζει με τη δύναμή σας.

 

 

5.    Υπερβολική προπόνηση

 

Ξέρω ότι υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι δεν υπάρχει "κάτι τέτοιο όπως υπερβολική προπόνηση", αλλά κάνουν απλώς λάθος. Η υπερβολική προπόνηση είναι ένα πραγματικό φαινόμενο και μπορεί να σας κρατήσει πίσω στην εκδήλωση της βέλτιστης προόδου από τις προσπάθειές σας. Λόγω του αχαλίνωτου ενθουσιασμού και της ανυπομονησίας τους, πολλοί αρχάριοι γυμνάζονται πάρα πολύ όταν ξεκινούν, πιστεύοντας ότι όσο περισσότερο χρόνο περνούν στο γυμναστήριο τόσο περισσότερους μυς θα αποκτήσουν. Ωστόσο, δεν χτίζουμε μυς ενώ ασκούμαστε, αλλά το κάνουμε ενώ ξεκουραζόμαστε και αναπαύομαστε. Οι περισσότεροι αρχάριοι αθλητές άρσης θα έχουν εκπληκτικά αποτελέσματα με 3-4 ημέρες στο γυμναστήριο ανά εβδομάδα κατ 'ανώτατο όριο και ποτέ δεν θα πρέπει να ασκούνται περισσότερο από δύο ημέρες στη σειρά.

 

 

6.    Προπόνηση συγκεκριμένων σημείων, αγνοώντας κάποια άλλα

 

Σχεδόν κάθε κορυφαίος bodybuilder με τον οποίο έχω μιλήσει, μου είπε ότι όταν ξεκίνησε θα γύμναζε το στήθος και τα χέρια σχεδόν κάθε μέρα που ήταν στο γυμναστήριο, παραμερίζοντας μυϊκές ομάδες όπως τους μηρούς και την πλάτη (ναι, ξέρω τα squats, τα deadlifts, και τα bent rows είναι δύσκολα). Φυσικά αυτό είναι κατανοητό, καθώς οι μύες που πραγματικά ξεχωρίζουν από ένα σφιχτό μπλουζάκι είναι οι θωρακικοί μύες (pecs), οι δικέφαλοι και οι τρικέφαλοι. Όταν κάποιος ρωτάει έναν μυϊκό τύπο, "Γεια σου, μπορώ να δω τους μυς σου", σίγουρα δεν του ζητά να βγάλει τα παντελόνια του. Θέλουν να δουν τα ‘όπλα’ του! Ως αρχάριος, μην πέσετε σε αυτή την παγίδα. Εκπαιδεύστε όλα τα μέρη του σώματος με την ίδια προσπάθεια και ένταση, ώστε να δημιουργείτε μια αναλογική σωματική διάπλαση ισορροπημένη σε δύναμη, από το κεφάλι μέχρι το δάχτυλο, μπροστά και πίσω.

 

 

7.    Επιλογή του λάθους συνεργάτη

 

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η είσοδος στο γυμναστήριο ως εντελώς αρχάριος μπορεί συχνά να είναι αρκετά εκφοβιστικό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί αρχάριοι επιλέγουν να ασκηθούν με έναν φίλο, ώστε ο καθένας να μπορεί να υποστηρίξει τον άλλο. Ωστόσο, ενώ δεν υπάρχει απολύτως τίποτα λάθος με αυτό, βεβαιωθείτε ότι το άτομο που επιλέγετε θέλει εξίσου σοβαρά να ασχοληθεί με τα βάρη. Εάν κάνετε το λάθος να επιλέξετε κάποιον που είναι εκεί μόνο για να κάνει την πλάκα του και δεν δίνει καθόλου προσοχή όταν χρειάζεστε έναν παρατηρητή, είναι καλύτερα να προπονήστε μόνοι σας.

 

 

8.    Είστε ανυπόμονοι

 

Η πρώτη φορά που σήκωσα ένα βάρος συνέβη επειδή ήθελα να είμαι τόσο μεγάλος όπως ο Incredible Hulk. Ήμουν ένα πολύ κοκαλιάρικο παιδί, και είχα κουραστεί από τα πειράγματα όταν έβγαζα το μπλουζάκι μου. Πίστευα ότι αν έτρωγα αρκετό φαγητό, κοιμόμουν αρκετά και σήκωνα αρκετά μεγάλα βάρη θα μπορούσα γρήγορα να πάω από τα θλιβερά 57 κιλά στατρομερά 125 σε χρόνο μηδέν. Φυσικά, ήμουν πολύ λάθος. Αυτό το είδος ανυπομονησίας είναι τυπικό για αρχάριους, αλλά δυστυχώς μπορεί να οδηγήσει πολλούς να σταματήσουν πριν επιτευχθεί οποιαδήποτε σημαντική ανάπτυξη. Αν αποφασίσετε να πάτε στο γυμναστήριο επειδή θέλετε να μεταμορφώσετε τη σωματική σας διάπλαση, βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνετε ότι για τους περισσότερους από εμάς η διαδικασία είναι ένας μαραθώνιος και όχι ένα σπριντ. Κάντε την προπόνηση σας - να είστε υπομονετικοί - να έχετε πίστη, και μια μέρα θα κοιτάξετε στον καθρέφτη και θα χαμογελάσετε πλατιά, με τα αποτελέσματα που θα δείτε.

 

- Eric Broser

Επιστροφή